Rufus Nedir, Nasıl Kurulur ve Kullanılır?

'Teknoloji ve Donanım' forumunda root tarafından 24 Ocak 2024 tarihinde açılan konu

  1. Rufus, önyüklenebilir USB sürücüler oluşturabilen ücretsiz bir yazılımdır. Rufus’u Windows, Linux yada farklı işletim sistemleri yüklemek için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca çoklu önyükleme sürücüleri oluşturmak için aynı cihaza birden fazla işletim sistemi yükleyebilme özelliği de bulunmakta.

    İşletim sisteminizi hızlı bir şekilde CD, DVD yada USB bellek aracılığı ile hazırlamanız gerektiği durumlarda Windows yada Linux ile birlikte önyüklenebilir sürücünüz de hazır olmalıdır. Açıkçası bu iş için Rufus’tan daha iyi bir yazılım uygulaması düşünemiyorum.

    Rufus Nedir, Hangi Amaçla Kullanılır?
    Rufus, önyüklenebilir aygıtlar oluşturmak için (CD, DVD, USB) kullanabileceğiniz hafif ama güçlü bir Windows programıdır. Windows ve Linux gibi popüler işletim sistemi dosyalarını otomatik olarak algılayarak aygıtları birkaç dakika içerisinde kuruluma hazır hale getirir. Windows 10 ve üstü işletim sistemleri için UEFI, MBR, Dosya biçimi düzenlemelerini otomatik olarak halleder.

    USB flash sürücüleri biçimlendirmenize, önyüklenebilir veya önyüklenemez medya yüklemenize yardımcı olmak için temel ve gelişmiş seçeneklerle donatılmıştır. Örneğin ISO’dan Windows 10 UEFI önyüklenebilir USB sürücüsü oluşturmak için bu aracı kullanabilirsiniz.

    Rufus Nasıl İndirilir?
    Rufus’u indirmek oldukça basittir. Öncelikle resmi web sitesine giriş yapın (aşağıdaki tablodan erişebilirsiniz). Daha sonra karşınıza iki farklı indirme seçeneği çıkacaktır.

    • Standart Sürüm: Sık sık işletim sistemleri kurmayla ilgileniyorsanız bilgisayarınıza bir setup dosyası ile indirip kurabileceğiniz stabil / kararlı sürümdür.
    • Portable (Taşınabilir) Sürüm: Tek seferlik kurulumlar için bilgisayarınıza yüklemek istemezseniz portable sürümünü indirip hemen başlatabiliyorsunuz.
    Daha pratik ve zaman kazanmak amacıyla taşınabilir sürümü kullanmanızı tercih ederim. İlgili dosyayı web sitesine giriş yaptıktan sonra biraz aşağıda “İndir” başlığının hemen altında görebilirsiniz.
    Rufus İle Windows veya Linux USB’si Hazırlamak
    USB dediysem tabi ki ihtiyacınız doğrultusunda CD yada DVD’de kullanabiliyorsunuz.

    Bilgisayarınıza indirmiş olduğunuz Rufus programının üzerine gelin, sağ tıklayın ve “Yönetici Olarak Çalıştır” seçeneği ile başlatın.

    İlk açılışta size Rufus’un güncellemelerini otomatik olarak takip edip etmemesi gerektiğini soracaktır. En güncel sürümü kullandığınızdan emin olmak için Evet‘e tıklayın ve programın açılmasını bekleyin.

    Rufus açıldıktan sonra bilgisayarınıza takılan olan USB belleği otomatik olarak algılayacaktır. Eğer birden fazla USB bellek takılıysa işletim sistemini kurmak istediğiniz aygıtı 1 numaralı adımda gösterdiğim gibi değiştirebilirsiniz.

    Önyükleme Seçimi
    Burada USB aygıtınıza kurmak istediğiniz işletim sistem sisteminin yolunu seçmemiz gerekiyor.
    • 2 numaralı adımda gösterdiğim alanda bulunan “SEÇ” butonuna tıklayın.
    • Açılan pencereden kurulması gereken işletim sisteminin “.ISO” dosyasını bulun ve seçin.
    Disk Bölüm Düzeni

    Linux işletim sistemlerini Rufus otomatik olarak algılayacaktır herhangi bir değişiklik yapmanıza gereken yoktur. Eğer Windows işletim sistemi kullanıyorsanız burada düzenleme yapmanız gereken bir aşama olacak.
    • MBR: Eğer bilgisayarınız eski tip bios sürümüne sahipse disk bölüm düzeni MBR hedef sistem seçeneği ise BIOS olmalıdır.
    • GTP: Orta veya yeni nesil bir anakartınız varsa (4. nesil veya üstü) muhtemelen UEFI destekli bir biosunuz var demektir. Disk bölüm düzeni GTP hedef sistem seçeneği ise UEFI olmalıdır.
    Yeni Birim Etiketi

    Burası değiştirmeniz gereken bir bölüm değil aslında. Rufus kullandığınız ISO dosyasının adını otomatik olarak Flash belleğinizin adıyla değiştirir. Eğer siz farklı bir düzenleme yapmak (isim vermek) isterseniz buradan düzenleyebilirsiniz.

    Zaten çoğu kurulumda ISO dosyasını seçmeniz yeterli olmaktadır. Rufus sizin herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek duymadan düzenlemeleri otomatik olarak sağlar. Tüm işlemleri tamamladığımıza göre artık uygulamanın en altında bulunan “BAŞLAT” butonuna tıklayarak USB diskimizi hazırlayabiliriz.

    Disk kurulmaya başlamadan önce içerisinde bulunan tüm veriler silinecektir. Rufus temizleme işlemine başlamadan önce size bir uyarı mesajı gönderir. Bu adımda dilerseniz usbnin içini son kez kontrol edin. Biçimlendirme tamamlandıktan sonra kaybolan verileri maalesef geri getiremezsiniz. Eğer herhangi bir sorun yoksa tamam butonuna tıklayın ve kurulum işlemini başlatın.

    Kurulum işleminiz, işletim sisteminizin boyutuna bağlı olarak 2 – 10 dakika kadar sürebilir. İşlem tamamlandıktan sonra yükleme barının üstünde “HAZIR” mesajını görüntüleyeceksiniz. Artık aygıtınız yeni bir kuruluma yada formatlamaya hazırdır.

    Rufus Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
    Sizlerde Rufus hakkında aklına takılan sorularınız yada fikirlerinizi bizlerle yorumlarda paylaşabilirsiniz.

    Rufus’un sistem gereksinimleri nedir?
    Windows 7 ya da üstü işletim sistemlerini 32 ya da 64 bit fark etmeden destekler.

    Rufus güvenli midir?
    Evet, Rufus’un kullanımı %100 güvenlidir. Üçüncü taraf teklifler, reklam yazılımı veya kötü amaçlı yazılım içermeyen popüler bir yazılım uygulamasıdır. Kişisel ve ticari amaçlar için kullanımı %100 ücretsizdir. Aynı zamanda açık kaynak kodlu bir yazılımdır dileyenler kaynak kodlara buradan ulaşıp kendileri derleyebilir.

    Rufus ücretsiz bir yazılım mı?
    Bu uygulamanın kullanımı tamamen ücretsizdir. Hem kişisel hem de ticari amaçlar için kullanılabilir. Sadece ücretsiz değil aynı zamanda açık kaynak kodludur bu da Rufus’u düzenleyebileceğiniz, değiştirebileceğiniz ve hatta kendi yazılım projelerinize entegre edebileceğiniz anlamına gelir.

    Windows XP ve Vista’da Rufus’u kullanabilir miyim?
    Evet kullanılabilir. Rufus 2.18 sürümüne kadar XP ve Vista işletim sistemlerini destekliyordu. Eski sistemlerde Rufus’u çalıştırabilmek için Rufus Download sayfasına giriş yapın. Listeden “rufus-2.18p.exe” dosyasını bulun ve indirin.

    Linux’ta veya Mac’te Rufus’u kullanabilir miyim?
    Maalesef Rufus sadece Windows işletim sistemlerine uyumludur. Linux kullanıcıları Rufus alternatifi diyebileceğimiz Unetbootin veya Balenaetcher yazılımlarını kullanabilirler.